Προσοχή στο Air condition του αυτοκινήτου!

27/4/2017

 

Το αμάξι σας ήταν παρκαρισμένο στον ήλιο και μέσα «βράζει». Μπαίνετε μέσα και ανάβετε το air-condition στο φουλ για να δροσίσει. Το σκεφτήκατε καλά; Γνωρίζετε τι βλάβη μπορεί να προκαλέσετε στην υγεία σας με την κίνηση αυτή;

Όταν ένα αυτοκίνητο είναι εκτεθειμένο σε μεγάλες θερμοκρασίες, είτε είναι στον ήλιο είτε σε σκιά, διάφορα υλικά που υπάρχουν στο ταμπλό, στα καθίσματα, στο air-condition, κ.λπ. εκπέμπουν μία καρκινογόνο χημική ουσία που ονομάζεται βενζόλιο.

Η συγκέντρωση του βενζολίου σε ένα κλειστό αυτοκίνητο υπό σκιά μπορεί να φτάσει τα 8 μg ανά κυβικό μέτρο και στον ήλιο ακόμα και 40 μg/m3, όταν το επιτρεπτό όριο σύμφωνα με την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα 5 μg/mμόλις! Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την άλλη πλευρά διαφωνεί, καθώς δεν θεωρεί κανένα όριο ασφαλές για μια ουσία που είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνα. Βενζόλιο σε μεγάλες συγκεντρώσεις συναντάμε επίσης σε μεγαλουπόλεις με υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων, αλλά και στα τσιγάρα!

Το βενζόλιο είναι ένα πτητικό αέριο που όταν εισπνέεται σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων πονοκεφάλους, ζάλη, υπνηλία, σύγχυση, απώλεια συνείδησης, ερεθισμό στα μάτια και το δέρμα. Η μακροχρόνια έκθεση στο βενζόλιο μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία, λέμφωμα, να καταστρέψει το μυελό των οστών και να καταλήξει σε απλαστική αναιμία. Μπορεί ακόμη να προκαλέσει χρωμοσωμικές ανωμαλίες και μεταλλάξεις. Πρόκειται δηλαδή για ένα άκρως επικίνδυνο, τοξικό αέριο που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και λειτουργεί συσσωρευτικά στη ζωή ενός ανθρώπου.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα μπείτε στο αμάξι και θα βάλετε μπροστά, μην βιαστείτε να βάλετε σε λειτουργία το air-condition. Ανοίξτε τα παράθυρα για λίγα λεπτά να αεριστεί καλά ο χώρος. Στη συνέχεια, ανοίξτε το air-condition και αφήστε για λίγο ακόμα τα παράθυρά σας ανοιχτά μέχρι να αρχίσει να βγαίνει δροσερός αέρας.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχετε κάνει σωστή συντήρηση του κλιματισμού στο αυτοκίνητό σας. Να αλλάζετε τακτικά τα φίλτρα αέρα και γύρης του αυτοκινήτου για να αποφύγετε τα βλαβερά μικρόβια που συγκεντρώνονται σε αυτά.

Προστατέψτε την υγεία σας και την υγεία των αγαπημένων σας προσώπων με απλές κινήσεις στην καθημερινότητά σας.

Αν ενδιαφέρεστε να ασφαλίσετε την υγεία της οικογένειάς σας, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο 5 λόγοι για να ασφαλίσω την Υγεία μου ή να ζητήσετε τώρα μια προσφορά για ασφάλεια υγείας εδώ.

 

Πηγές:

http://www.who.int/ipcs/features/benzene.pdf

http://ec.europa.eu/environment/air/quality/standards.htm