Πώς η ασφάλεια υγείας μου με βοήθησε όταν αρρώστησα!

 

 

24/4/2017

 

Οι αληθινές ιστορίες μας θυμίζουν πόσο πολύτιμο είναι το αγαθό της ζωής και της υγείας!

Η ιστορία της Μαρίας Μ., που διαγνώστηκε πριν μερικά χρόνια με καρκίνο του μαστού, μας συγκλονίζει, αλλά στο τέλος, το αίσιο τέλος της περιπέτειάς της μας ανακουφίζει!

Πέρα όμως από την οικογένεια της που στάθηκε δίπλα της, είχε κάνει πριν 12 χρόνια μια σοφή επιλογή…

«Όταν άκουσα τη διάγνωση, έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Καρκίνος του μαστού. Φόβος, αγωνία, ανασφάλεια με πλημμύρισαν… Όπως όλοι μας, είχα ακούσει κι εγώ ιστορίες συγγενών και φίλων με καρκίνο. Πολύμηνη αναμονή για ραντεβού και θεραπείες στα δημόσια νοσοκομεία, ατελείωτη γραφειοκρατία στο ΙΚΑ για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, παραπεμπτικά για εξετάσεις, έγκριση από τους ελεγκτές…

Η δική μου περίπτωση όμως ήταν λίγο διαφορετική. Όταν γεννήθηκε η κόρη μου, δώδεκα χρόνια πριν, αποφασίσαμε να κάνουμε μια οικογενειακή ασφάλιση υγείας. Χάρη σε αυτή την ιδιωτική ασφάλεια υγείας, η δυσάρεστη εμπειρία του καρκίνου δεν συνοδεύτηκε από τα πάθη των καρκινοπαθών στα δημόσια νοσοκομεία.

Η ασφάλειά μου μου κάλυψε τη νοσηλεία μου σε ιδιωτικό νοσοκομείο που επέλεξα. Γλίτωσα έτσι τις ουρές στα δημόσια νοσοκομεία και τις βασανιστικές αναμονές σε διαδρόμους γεμάτους με φορεία. Και δεν χρειάζεται καν να αναφερθώ στα υπερσύγχρονα μηχανήματα με τα οποία ήταν εξοπλισμένο το νοσοκομείο έναντι των κακοσυντηρημένων μηχανημάτων των δημόσιων νοσοκομείων.

Όταν έχεις καρκίνο, χρειάζεται να υποβάλλεσαι τακτικά σε πολλές εξετάσεις και θεραπείες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να κλείσεις ραντεβού για να σου γράψουν εξετάσεις, στη συνέχεια να τρέχεις από γραφείο σε γραφείο στο ΙΚΑ μέχρι να τακτοποιηθούν όλες οι γραφειοκρατικές δουλειές, να περιμένεις το ραντεβού για τις εξετάσεις και αφού πάρεις τα αποτελέσματα να δεις ογκολόγο για αξιολόγηση.

Ευτυχώς για μένα, η όλη διαδικασία ήταν πολύ πιο σύντομη, τα ραντεβού για εξετάσεις κλείνονταν άμεσα χωρίς αναμονές σε εξειδικευμένα ιδιωτικά κέντρα τα οποία ήταν συμβεβλημένα με την ασφαλιστική μου και φυσικά δεν χρειάστηκε να περιμένω μήνες για να προγραμματίσω ραντεβού με τον γιατρό στο ιδιωτικό νοσοκομείο που πραγματοποίησα τη θεραπεία μου. Άλλωστε ο χρόνος είναι πολύτιμος όταν έχεις καρκίνο και δεν θα ήθελα να τον χάνω στην αναμονή.

Ακόμη, άκουγα συχνά για ελλείψεις φαρμάκων και καρκινοπαθείς που περιμένουν μήνες να εγκριθούν τα χρήματα για τα φάρμακα τα οποία κοστίζουν ακριβά. Ευτυχώς, όλα τα φάρμακα τα οποία χρειάστηκα τα προμηθευόμουν άμεσα χωρίς συμμετοχή αφού καλύπτονταν από την ιδιωτική μου ασφάλεια.

Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης επιδείνωσαν πολύ την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας ιδιαίτερα για τους καρκινοπαθείς. Το κόστος της δημόσιας υγείας μετακυλίεται στους πολίτες, παρότι τα εισοδήματα έχουν μειωθεί. Οι συμμετοχές στα φάρμακα αυξήθηκαν, όπως και οι περιορισμοί στη συνταγογράφηση εξετάσεων, ενώ οι αναμονές για ακτινοθεραπείες στα δημόσια νοσοκομεία κυμαίνονται από 3 έως 6 μήνες.

Μέσα στις δυσκολίες της ασθένειας και την ψυχική ταλαιπωρία, το μόνο που δεν χρειάζεται κανείς είναι να καταναλώνει ενέργεια για να διαμαρτύρεται, να περιμένει και να διεκδικεί νοσηλεία με αξιοπρέπεια. Η ιδιωτική μου ασφάλεια υγείας μου επέτρεψε να αφιερώσω όλη μου την ενέργεια στο να γίνω καλά.»

Μήπως πρέπει κι εσείς να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κάνετε μια ιδιωτική ασφάλεια υγείας; Η byi.gr σας βοηθάει να κάνετε έρευνα αγοράς και να πάρετε προσφορές από μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες άμεσα.